Menu
Nu bestellen, rijden begin 2024
De EX90 markeert een nieuwe fase voor het merk Volvo. Een fase waarin elektrificatie, technologie en duurzaamheid een sleutelrol spelen. Het veiligheidsniveau profiteert van de technologische vooruitgang en zet nieuwe maatstaven in de automotive markt.
Met de EX90 laat Volvo zien zich razendsnel te ontwikkelen. Volvo is het meest progressieve premium merk. De EX90 geeft hier op vele punten blijk van. Het ‘flush’ (naadloos) design geeft een moderne look, met een lage luchtweerstand. De elektrificatie staat op een zeer hoog niveau, met een grote accucapaciteit en zeer snel laden. De standaard lidar en krachtige ‘core computer’ breiden Volvo’s voorsprong op het gebied van veiligheid uit. Volvo werkt naar de visie van 0 ongevallen met haar modellen. Ook het praktische aspect is niet uit het oog verloren met standaard 7 zitplaatsen en een zeer riante bagageruimte.
De Volvo EX90 is als introductie alleen verkrijgbaar als zeer rijk uitgeruste Ultra uitvoering. Tevens zijn de actieve luchtvering en het climate pack standaard. Later komen er meer uitvoeringen beschikbaar.

 

Opladen en prestaties
De Volvo EX90 is krachtig gemotoriseerd. Er is veel vermogen en koppel beschikbaar. Standaard gaat de aandrijving via de voorwielen. De elektromotor bij de achterwielen kan worden ontkoppeld om het verbruik met tot 8% te verlagen. Indien er meer vermogen wordt gevraagd schakelen de achterwielen direct bij. Wanneer maximale tractie vereist is kan de bestuurder de ‘Constant AWD’ modus inschakelen. Het trekgewicht is met 2.200kg riant. De trekhaak is nu volledig elektrisch bedienbaar (in- en uitklappen).
Met een accucapaciteit van ruim meer dan 100kWu heeft de EX90 een zeer hoge range. Dit maakt het model zeer geschikt voor lange afstanden. Het snelladen gaat met tot 250kW zeer snel. Het grote accupakket is in 30 minuten van 10-80% te laden. De Volvo EX90 is voorbereid op V2G (vehicle to grid) technologie. Tevens is de auto voorbereid op het opladen van andere elektrische apparaten. De hardware is in de auto aanwezig. Wanneer de techniek gereed is zal dit via een OTA update beschikbaar komen.

 

  Twin Motor eAWD Twin Motor Performance eAWD
totaal vermogen

300kW (408pk)

380kW (517pk)

accucapaciteit 111 kWh 111 kwh
voltage 400V 400V
rijbereik 585 km 580 km
opladen AC 11kW 11 uur (0-100%) 11 uur (0-100%)
opladen DC 250kW 30 min (10-80%) 30 min (10-80%)
verbruik 20,9 kWu/100 km 21,1 kWu/100 km
acceleratie (0-100 km/u) 5,9 sec 4,9 sec
topsnelheid 180 km/u 180 km/u
gewicht 2.718 kg 2.718 kg
trekgewicht 2.200 kg 2.200 kg

 

Veiligheid
De EX90 creëert met vele hoogwaardige sensoren een virtueel veiligheidsschild rondom de inzittenden. Daarnaast zijn er diverse sensoren in de auto die de bestuurder en passagiers monitoren.
Safe Space-technologie met lidar: Door gebruik te maken van geavanceerde detectie- en computertechnologie, willen we een virtueel veiligheidsschild rondom de inzittenden in de auto creëren. De in het dak ingebouwde lidar werkt samen met 8 camera's, 5 radars en 16 ultrasone sensoren om een zeer nauwkeurig realtime 360°-beeld van de omgeving te creëren. Deze omgevingssensor kan meer waarnemen dan het menselijk oog en zo aanrijdingen en ongevallen helpen te voorkomen. Zo kan lidar bewegende en stilstaande objecten op 250 meter afstand tot op een centimeter nauwkeurig detecteren, dag en nacht. Werkt samen met Driver understanding systeem en Occupant sensing systeem voor een optimaal virtueel veiligheidsschild.
Driver understanding systeem: 2 camera's en een aanraakgevoelig stuurwiel volgen de aandacht van de bestuurder. De mate van aandacht van de bestuurder werkt als input voor de actieve veiligheidssystemen die hierdoor beter in staat zijn de bestuurder te ondersteunen bij rem- en stuuringrepen. In het geval dat de bestuurder niet meer reageert kan de auto ingrijpen door zelfstandig te remmen en sturen en de auto stilstand laten te komen binnen de rijstrook, de 4 richtingaanwijzers te activeren en de hulpdiensten in te schakelen. Bij gebruik van het optionele Pilot Assist is het niet meer nodig periodiek tegendruk te geven in het stuur. De auto detecteert of de handen aan het stuur zijn en de aandacht van de bestuurder bij het verkeer is en geeft dan stuurondersteuning.
Occupant sensing systeem: In de dakhemel gemonteerde radars zorgen voor extra veiligheid en comfort. Geeft een herinnering voor het niet dragen van de gordels voor alle zitplaatsen, zonder dat een zware tas een valse melding geeft. Het klimaatsysteem in de auto wordt aangepast aan het aantal inzittenden voor een efficiënter gebruik van energie. De auto kan niet onbedoeld worden afgesloten wanneer er een mens of dier achterblijft in de auto. Wanneer in het infotainmentscherm wordt aangegeven dat er iemand in de auto achterblijft en de auto zal de klimaatfunctie actief houden (zo lang er accucapaciteit is). De elektrisch neerklapbare achterbank en elektrisch neerklapbare hoofdsteunen kunnen niet worden geactiveerd wanneer er een mens of dier zich op de zitplaats bevindt. Het Volvo Guard alarmsysteem maakt gebruik van de interieurradars als zeer accurate bewegingssensoren.

 

Infotainment
Uiteraard is er veel aandacht voor connectiviteit. Apple Carplay komt beschikbaar in draadloze uitvoering. Het opladen van de telefoon kan ook draadloos. Verder zijn er maar liefst 6 USB C aansluitingen, 2 voor elke zitrij. Met het uitgebreide Google infotainment is er geen meerwaarde voor Android Auto.
 Het grafische Head-up display in de EX90 is 4x groter dan in de XC90. Het beeld lijkt 2,5 meter voor de bestuurder te staan. De resolutie is nu 800x480 pixels.
Openen, sluiten en starten van de auto via de Volvo Carsapp op een compatibele smartphone (vanaf Apple iPhone XR, Samsung Galaxy S21 en Google Pixel 6). Indien u de auto nadert op minder dan 10 meter verwelkomt de auto u met de welkomstverlichting. Indien u de auto binnen 1,5 m nadert ontgrendelt de auto, klappen de buitenspiegels uit, wordt de binnenverlichting geactiveerd, geeft het centrale scherm het oplaadpercentage weer en wordt de laadkabel gedurende 90 seconden ontgrendeld. Inclusief 2 NFC smartcards (creditcardformaat) die de auto kunnen openen, sluiten en starten zonder smartphone en 1 reguliere afstandsbediening (sleutel).
Standaard is er een op maat gemaakt audiosysteem van Bose. Bose vervangt Harman Kardon. Het systeem bestaat uit een digitale versterker met 17 kanalen, 14 speaker en levert 940 Watt vermogen.
Het optionele audiosysteem van Bowers & Wilkins is van topniveau. Het is een doorontwikkeling van het huidige Bowers & Wilkins systeem. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu 3D geluid, door meer speakers in het plafond. Ook zijn er nu speakers in de hoofdsteunen voor. Naast een verbeterde geluidservaring geven deze speakers in de hoofdsteunen ook telefoongesprekken of navigatieaanwijzingen door. Het design van de speakers en speakerroosters is vernieuwd. Het systeem is nu volledig actief (in XC90 deels actief) wat een betere sturing van het geluid geeft. De volledig actieve versterker heeft 25 kanalen en 1.610 Watt vermogen.

 

Configureer hier uw eigen Volvo EX90
Wilt u meer informatie over de nieuwe Volvo EX90? Neem dan contact op met ons verkoopteam.

 

 

 

Contactformulier

Moment geduld...