Menu

Stel je de zachte, nauwelijks waarneembare ademhalingsbewegingen van een slapend kind voor.

Een nieuwe, door onze ingenieurs ontwikkelde interieurradar is ontworpen om nauwkeurig en gevoelig genoeg te zijn om de kleinste bewegingen op sub-millimeterschaal te detecteren, zoals die van een slapende peuter. Het is de eerste dergelijke voorziening die het hele interieur van de auto beslaat, inclusief de kofferbak.

Ons nieuwe radarsysteem, dat vandaag is onthuld en dat in onze toekomstige, volledig elektrische Volvo EX90 zal worden ingebouwd, is ontworpen om een oorzaak van verschrikkelijke tragedie aan te pakken die voor te veel gezinnen realiteit is geworden.

Uit Amerikaanse overheidsstatistieken blijkt dat sinds 1998 meer dan 900 kinderen in de VS zijn overleden nadat ze in hete auto’s waren achtergelaten. Het is hartverscheurend dat de meeste sterfgevallen in hete auto’s plaatsvinden omdat iemand vergat dat het kind op dat moment in de auto zat.

Wij willen ervoor zorgen dat niemand wordt achtergelaten of vergeten.

Ons nieuwe interieurradarsysteem zal standaard worden ingevoerd in de Volvo EX90, die op 9 november wordt onthuld. Het systeem zal daarna ook in andere nieuwe Volvo-modellen worden ingebouwd.

 

Technologie die u ondersteunt

Met sensoren in de hoofdconsole, de leeslampjes in het dak en de kofferbak is ons nieuwe systeem het eerste dat sub-millimeter bewegingen in het hele interieur van de auto kan detecteren.

Om een zo groot mogelijk deel van de cabine te kunnen detecteren en te voelen of er een kind of huisdier in de auto is achtergelaten, hebben we radars over de hele cabine verspreid, van voor tot achter, inclusief de achterklep.

“Niemand kiest ervoor om afgeleid of moe te zijn, maar we weten dat het kan gebeuren”, zegt Lotta Jakobsson, onze Senior Technisch Specialist in letselpreventie. “We zijn allemaal mensen en afleiding is een feit. Met behulp van geavanceerde technologie ondersteunen we je wanneer je niet op je best bent en helpen we je voorkomen dat je per ongeluk familieleden of huisdieren achterlaat.”
Om u te waarschuwen wanneer u het nodig hebt, en om ‘herinneringsmoeheid’ te voorkomen, hebben onze experts vastgesteld dat het beste moment om de mogelijke aanwezigheid van in de auto achtergelaten gezinsleden te signaleren is wanneer u de auto probeert te vergrendelen.

Telkens wanneer u de auto probeert te vergrendelen, wordt het interieurradarsysteem geactiveerd en bepaalt het of er geen mensen of huisdieren in uw auto aanwezig zijn, voordat het systeem de auto laat vergrendelen.

Als er een gezinslid of huisdier in de auto wordt aangetroffen, blijft de auto ontgrendeld en verschijnt er op het scherm van de middenconsole een herinnering om de cabine te controleren op inzittenden.

Het klimaatsysteem van de auto kan ingeschakeld blijven als er mensen of dieren in de cabine worden gedetecteerd, om het comfort te verbeteren. Dit kan ook het risico op onderkoeling of een hitteberoerte helpen verminderen.


“Wij zijn altijd toonaangevend geweest op het gebied van veiligheid, en we willen levens blijven beschermen door nieuwe normen van autoveiligheid vast te stellen”, zegt Lotta Jakobsson. “Dat betekent ook dat we u een veilig gevoel en gemoedsrust willen geven. Dat soort emotionele veiligheid helpt u ten volle van het leven te genieten en tegelijkertijd tragedies te voorkomen.”

De kleine lettertjes

  • Het interieurradarsysteem zal standaard worden geleverd in alle landen waar de 60GHz-frequentie die door het systeem wordt gebruikt, is goedgekeurd voor gebruik in de auto. We werken voortdurend samen met individuele markten om goedkeuring te verkrijgen en zullen het systeem activeren zodra die goedkeuring is verleend.
  • Het klimaatsysteem blijft werken zolang de hoogspanningsaccu voldoende batterijpercentage heeft.

 

Bron: https://www.media.volvocars.com/nl/nl-nl/media/pressreleases/304451/het-eerste-interieurradarsysteem-ter-wereld-van-volvo-cars-zorgt-ervoor-dat-niemand-achterblijft